CarcassonneCZE @CarcassonneCZE Discord RSS

Vítejte na fóru věnovanému deskové hře Carcassonne! x

Čierna smrť

téma založeno uživatelem Mato - 4.12.2015, 1:01 |

...
Uživatele, kteří přidali do tohoto tématu příspěvek: [ZRUŠIT filtrování příspěvků]
Chmura 13 Eldenroot 5 Mato 12 Štěpán Ledvina 1
Ahoj :) ,

ako som bol pred časom načrtol v rámci rozšírenia Listiny a privilegia boli pôvodne rozpracované aj iné nápady. Predkladám vám jeden z nich s prosbou o pripomienky a názory. Ide v podstate o podobný mechanizmus, aký je použitý v rozšírení Drak a princezná - pohyb, ktorý vykonáva drak. Keďže rozšírenie Drak... sme skoro nehrávali a páčil sa mi mechanizmus pohybu, chcel som ho použiť s tým, že draka nahradím figúrkou smrti. K tomuto pohybu som plánoval použiť karty z rozšírenia Koleso osudu, kde karty so symbolom kolesa by smrti určovali počet pohybu. 

Aby ste mali kompletnú predstavu prikladám text, kde je celý nápad rozpísaný.

Čierna smrť

Hrací materiál:
  - kartičky so symbolom kolesa z rozšírenia Carcassonne Koleso osudu,
  - figúrka čiernej smrti

„Na začiatku hry sa figúrka čiernej smrti položí vedľa hracej plochy. Táto figúrka je na hrací plán umiestnená bezprostredne potom, ako je dokončené a vyhodnotené prvé mesto skladajúce sa z min. 3 kartičiek. Hráč, ktorý toto mesto uzavrel, rozhodne, na ktorú kartičku tohto mesta postaví figúrku čiernej smrti. V momente, keď niektorí z hráčov vytiahne zo spoločnej zásoby kartičku so symbolom kolesa, priloží ju bežným spôsobom k ostatným kartičkám a smie si na ňu položiť svoju figúrku. V túto chvíľu sa hra preruší a pohybuje sa figúrka čiernej smrti. Počnúc hráčom, ktorý kartičku položil, musí každý hráč v smere hodinových ručičiek pohnúť smrťou zvisle alebo vodorovne presne o 1 pole (kartu). Každá figúrka, ktorú “prejde“ po ceste čierna smrť ide hráčovi späť do zásoby. Čierna smrť nemôže v jednom kole vstúpiť 2 x na tú istú kartičku, ani sa pohybovať po medzerách medzi kartičkami. Ak sa figúrka dostane do slepej uličky, jej pohyb v tomto kole skončil. Počet pohybov figúrky určuje vždy číslo uvedené na vodoznaku kolesa na kartičke, ktorá pohyb spustila x 2! Ďalej hra pokračuje normálne ťahom ďalšieho hráča.“

Druhý variant by bol vytvoriť úplne nové kartičky špeciálne pre tento námet. Chcem vás teda poprosiť o vaše skúsenosti a nápady, ktoré by pomohli tomuto nápadu. (Niektoré veci – vrátane vytvorenia nových kariet, sme už konfrontovali s Chmurom, ktorého som aj teraz poprosil o pomoc).

Vopred ďakujem za akékoľvek pripomienky :)

Mato
[-] 3x   Chmura, Eldenroot, peťul
to Chmura: kartičky sú perfektné zvlášť tí kostlivci :) . Vynikajúci nápad!
Nie sú ale tie čísla určujúce počet pohybu malé? Resp. nebude toho pohybu málo? Pôvodne, keď sme skúšali variantu s kartami z Kolesa osudu (s pôvodnými hodnotami) sa nám toho pohybu zdalo málo. Preto sme sa napokon dohodli, že čísla v kolese budeme násobiť dvomi.
Odpovědět
Variant č. 1 by bol podľa mňa ideálny, ale nesmeli by hrať viac, ako  traja hráči. Keby hrali povedzme piati hráči a padne karta s trojkou, tak 15 pohybov sa mi vidí už veľa. 

Skôr by som súhlasil s možnosťou č. 2. Stanoviť pohyb smrti - povedzme na 3 kroky a vynásobiť číslom na vytiahnutej karte. Pohyb by vykonávali hráči vždy striedavo počnúc hráčom, ktorý kartu vytiahol.

Mňa napadla aj možnosť č. 3: smrť urobí vždy toľko pohybov, koľko hrá hráčov. Na kartách (hodinách) by sa nenachádzali čísla, ale bol by na nich iba symbol hodín, ktorý by vždy spustil pohyb. Má to zas ale iný "háčik" a to, že čím menej hráčov bude hrať, tým bude hra menej dramatická (to je ale zväčša problem väčšiny hier, že pri hre dvoch je hra "zle" hrateľná).  

Zhrnuté: 
č. 1 - "zle" hratelné pri vysokom počte hráčov
č. 3 - "zle" hrateľné pri nízkom počte hráčov
č. 2 -  sa mi zdá najoptimálnejšia možnosť :)

Alebo, 
jednoducho dať na karty väčšie čísla, napr. 4,5,6 a jednoducho by smrť prešla toľko krokov, koľko by bolo na karte uvedené.
[-] 1x   Chmura
Odpovědět
Ano s tým by som súhlasil! Potrebné je teda určiť počet kariet. Ja by som navrhol 9 kariet, z každého čísla po 3 karty (č.2=3 karty, č.4.=3 karty, č.6=3 karty). Plus kostlivci! Celé rozšírenie teda 12 kariet! Myslíš, že by to rozloženie pohybu bolo "optimálne"? Samozrejme, čím viac hráčov, tým bude hra "dramatickejšia" :) . (možno by to chcelo 2, 3 krát otestovať v rôznom počte hráčov)
Odpovědět
Budeme radi, ak sa pripojíte aj ostatní. Každý nápad je vítaný. Viac hláv viac rozumu ;)
[-] 1x   Chmura
Odpovědět
Ja by som zostal pri variante B, počnúc hráčom, ktorý kartu vytiahol a položil do hry a potom ostatní v smere hodinových ručičiek.
Odpovědět
Mne sa tiež páčia :) ! Keby sa ešte dalo trošku zjemniť to sklo - povedzme jemne modré alebo aj biele, lepšie by vynikli čísla.
Perfektná práca ;)
Odpovědět
Kdeže nedokonalým! Ja som len, ak by to šlo. Je to super aj tak :) !
Odpovědět
Nemôžem si pomôcť, ale tí kostlivci sú 100bodoví! :D  To je fakt super "spestrenie" rozšírka!
[-] 1x   Chmura
Odpovědět
Vzrušený Tak to bežím po šampanské  ;)  !
[-] 1x   Chmura
Odpovědět

Uživatel(é) prohlížející tohle téma: 1 host(ů)