CarcassonneCZE @CarcassonneCZE Discord RSS

Vítejte na fóru věnovanému deskové hře Carcassonne! x

Smrtka-ponurý žnec

téma založeno uživatelem Chmura - 27.11.2015, 4:53 |

...
Uživatele, kteří přidali do tohoto tématu příspěvek: [ZRUŠIT filtrování příspěvků]
Chmura 16 Eldenroot 3 endomame 1 LukyBil 2 Mato 2 peťul 3 šmoula 5
Nedávno se mě dostalo do ruky zajímavé rozšíření ze stránek Carcassonne Central. A touto cestou dávám k diskuzi přeložená pravidla k tomuto rozšíření.

Smrtka -ponurý žnec

-Bohatý nebo chudý, jedna věc je ale jistá… Nikdo neunikne ze spárů kmotřičky smrtky!

Herní materiál
• Jedena figurka Smrtky
• 2 Karty krajiny se hřbitovem

Příprava hry
Dvě nové karety se hřbitovem se zamíchají mezi ostatní karty krajiny. Figurka Smrtky se odloží mimo hrací plochu. Nepatří žádnému z hráčů a zapojí se do hry až s kartami. Až na následující odchylky platí pravidla základní hry.

1. Umístění karty

Karta krajiny se hřbitovem a cestou se umisťuje podle pravidel základní hry.

Karta krajiny se hřbitovem a zdí (viz. obr. vpravo) je podobná kartě Opatství. Ve chvíli, kdy je umístěna karta Hřbitova se zdí (hranicemi) počítají se oblasti ze všech čtyř stran hřbitova jako z této strany uzavřené. Aby mohla být karta odehrána, nemusí být obklopena ze všech čtyř stran ostatními kartami.

2. Umístění smrtky a odstranění figurky

Jakmile některý hráč odkryje kartu se hřbitovem, přiloží ji běžným způsobem k ostatním zahraným kartám. Na kartu se hřbitovem může (ale nemusí) hráč umístit figurku Smrtky.
Smrtka ihned odstraňuje jednu s figurek.  Figurka odebraná Smrtkou se vrací zpět do zásoby hráče.

Odstranění figurky Smrtkou.
-Smrtka odstraňuje figurky v tomto pořadí:

1. LUPIČ:
   -Smrtka vezme nejbližšího lupiče na cestě, která navazuje na cestu od hřbitova.
2. RYTÍŘ nebo STAROSTA:
   -Není-li k dispozici žádný lupič (buď proto, že nejsou k dispozici žádné silnice navazující na cestu od hřbitova, nebo nejsou k dispozici žádní lupiči na silnicích vedoucích od hřbitova), pak Smrtka bere rytíře nebo starostu z města, které je připojeno na silnici vedoucí od hřbitova, nebo se přímo sousedí se hřbitovní kartou.
3. MNICH nebo KACÍŘ:
   - Není-li k dispozici žádný rytíř, nebo starosta, pak Smrtka bere mnicha z kláštera či opatství (nebo kacíře ze svatyně), které je na kartě přímo sousedící se hřbitovní kartou.
4. SEDLÁK:
   - A konečně, není-li k dispozici žádný mnich, nebo kacíř, pak Smrtka bere sedláka z pole, které se sousedí se hřbitovní kartou.

-V případě, že jsou dvě figurky (např. dva zloději nebo dva rytíři nebo rytíř a starosta, atd.) ve stejné vzdálenosti od hřbitova, hráč, který umístil kartu se hřbitovem, určí, která figurka je odstraněna ze hry.

3. Odstranění figurky Smrtky

Jakmile Smrtka odstraní figurku, nebo neexistuje žádná figurka, kterou by mohla odstranit je odstraněna ze hry.

4. Vyhodnocení uzavřených oblastí

Město, cesta či klášter, které byly kartou hřbitova uzavřeny ihned ohodnoťte.

5. umístění figurky hrobníka

- Pokud hrajete s rozšířením Princezna a drak, a hráč umístí kartu se hřbitovem, může po odstranění cizí figurky (pokud existuje), umístit svoji figurku na hřbitov jako hrobníka. Pokaždé, když se drak „sežere“ nějakou figurku, majitel hrobníka získává jeden bod. Stejně jako jinou figurku může drak „sežrat“ i hrobníka. Když je hrobník odstraněn ze hry drakem nezíská již žádný další bod a figurka hrobníka se vrací zpět do zásoby hráče.

-Když hráč neumístí figurku hrobníka, může provést akci, která se obvykle provádí místo umístění figurky (např. umístit, nebo přesunout vílu).
Chmura Zelený meeple
[-] 3x   Eldenroot, Mato, Samhoov
 Navrhuji tyto změny k bodu  3.

3. Umístění, odstranění a odebrání Smrtky

Jakmile Smrtka odstraní figurku, zůstává stát na jejím místě.
 Na karty, které přímo obklopují kartu na které stojí Smrtka nelze umístit žádnou figurku.
 Po přiložení druhé karty hřbitova se Smrtka stěhuje na nový hřbitov.

V případě, že neexistuje žádná figurka, kterou by mohla Smrtka odebrat je Smrtka umístěna mimo hrací plochu (a čeká na přiložení druhé karty hřbitova).

Přiložené soubory Miniatury

Chmura Zelený meeple
Odpovědět
Karty k rozšíření

-Jaké karty by se vám líbily?

A) Hřbitov bez obrázku smrtky

B) Hřbitov s obrázkem smrtky

Chmura Zelený meeple
[-] 2x   Eldenroot, Mato
Odpovědět
(29.11.2015, 11:28)Mato Napsal(a): No.. mne jednoznačne so smrtkou! Dodá tomu krásnu atmosféru :)

No to je pravda, mám rozepsaný návod, zvolil jsem černý rámeček a s tou smrtkou to vypadá jako "parte". :(
Chmura Zelený meeple
Odpovědět
(29.11.2015, 11:35)Mato Napsal(a): To je paráda už sa teším. Smrtka rozšírenie ma už dávno "mátalo"... Super, že si to vyhrabal  :) .Pravidlá sa mi páčia, jednoduchučké.., krásne

Chtěl bych upravit ten 3 bod s tím, aby Smrtka byla co nejdéle na "place" i když bude mít odpracováno! :)
 Blokovala by prostor pro přidávání dalších figurek.
 A kromě odstraněné figurky "nebožtíka" by neměla vliv na ostatní figurky, které byly ve hře před jejím umístěním!
Chmura Zelený meeple
Odpovědět
(29.11.2015, 12:14)LukyBil Napsal(a): Jestli tomu správně rozumím: Smrtka odklidí figurku nebožtíka a po přiložení kartičky (např. s cestou) ji nebude možné obsadit?

Smrtka odstraní figurku (viz pravidla pořadí odstraňování figurek), přemístí se na místo nebožtíka a blokuje kruh 8 karet okolo karty na které stojí.

To znamená, že na všech 9 karet (1 karta na které stojí + 8 karet kolem) nelze po dobu přítomnosti smrtky postavit figurku. To neplatí pro figurky, které (kromě nebožtíka) byly umístěny před umístěním SMRTKY! :)

MIMO blokované karty lze obsadit cokoliv!

Stačí tohle vysvětlení?
Chmura Zelený meeple
[-] 1x   LukyBil
Odpovědět
(29.11.2015, 15:09)šmoula Napsal(a): jen nevím jestli není ta smrtka na kartičkách moc velká - zmenšil bych ji tak na půlku...
ale jinak supr Usměvavý

Asi takhle? Pro porovnání dávám oba obrázky.

Chmura Zelený meeple
[-] 1x   šmoula
Odpovědět
(29.11.2015, 20:50)šmoula Napsal(a): dotaz k pravidlům :
bere smrtka i vůz nebo stavitele ???
může být smrtka sežrána drakem ?
co takhle poslat smrtku někam na létajícím stroji ? Velký úsměv - to by mohlo pěkně zamíchat hrou Usměvavý

Máš opravdu a dotěrné dotazy k věci :)  CHVÁLÍM!

Nevím co by Smrtka dělala s vozem.... :)  No a teť vážně. Přimlouval bych se za to aby Smrtka brala jen "ŽIVÉ" figurky.

Zatím jsem vše řešil jen se 3. rozšířením Princezna a drak. Takže fundovaná odpověď drak Smrtku "sežrat" opravdu nemůže (prakticky by spáchal sebevraždu). Drak ke smrtce nemůže. Protože na karty, které přímo obklopují kartu na které stojí SMRTKA nelze umístit žádnou figurku. (Výjimka se vztahuje jen na figurky umístěné před smrtkou - samozřejmě po odstranění figurky.)

Přiznám se bez mučení, že nemám všechna pravidla v malíčku a tak některé tvé dotazy bych směřoval na @peťul ten by to mohl zmáknout pomocí svojí tabulky Družiníci! ;)
Chmura Zelený meeple
Odpovědět
(29.11.2015, 21:26)šmoula Napsal(a): mám to brát jako , že se smrtka může proletět na létajícím stroji ?  Usměvavý
 Proč ne, zatím jsem o tom nepřemýšlel. Jde o to jaký by to mělo smysl. Létající stroje mám, ale ješte jsem se k nim pořádně nedostal. Jestli máš návrh ohledně létajícího stroje a Smrtky sem s tím! :P

Přikládám skoro hotová pravidla Smrtky (SOUBOR PDF) !

.pdf   NÁVOD-Smrtka-Ponurý žnec CZ.pdf (Velikost: 417,64 KB / Nahráno: 29.11.2015, 21:31 / Stažení: 3x)
Chmura Zelený meeple
Odpovědět
(29.11.2015, 21:37)šmoula Napsal(a): létajícími stroji můžeš obsadit cizí "kartičky" - dostane se tvůj meeple na jinou kartičku, než jsi právě položil, takže by mohlo jít dostat smrťáka jinam než na právě položenou kartičku Usměvavý ... po příložení karty s létajícími stroji by sis mohl vybrat, zda-li chceš letět se svým meeplem, nebo se smrťákem Usměvavý
my s létajícími stroji hráváme a myslám, že je to docela povedené minirozšíření Usměvavý

Jo koukal jsem do pravidel myslím, že by to šlo! po přiložení karty s létajícím strojem do těsné blízkosti karty na které je postavená  Smrtka to by umožnilo Smrtce nasednout na látající stroj... :P   To by šlo ne?
Chmura Zelený meeple
Odpovědět

Uživatel(é) prohlížející tohle téma: 1 host(ů)